prof. dr hab. inż. Paweł Adam Pohl

Wróć
Adres e-mail pawel.pohl@pwr.edu.pl
Dyscypliny naukowe

Nauki Chemiczne

Strona domowa http://www.zcha.pwr.wroc.pl/prac/K14_PP.pdf
Profile naukowe

ResearchGate

ORCID

Google Scholar

DONA

Tematyki badawcze

Charakterystyka analityczna i spektroskopowa nowych źródeł nietermicznej plazmy atmosferycznej generowanej w kontakcie z cieczą - zastosowania w analizie pierwiastkowej próbek żywności i środowiskowych metodami optycznej spektrometrii emisyjnej i spektrometrii mas z plazmą indukcyjnie sprzężoną

Nowe materiały sorpcyjne na bazie usieciowanych kopolimerów do dyspersyjnej (mikro)ekstrakcji do fazy stałej wspomaganej ultradźwiękami w pierwiastkowej analizie śladowej i specjacyjnej metodami spektrometrycznymi

Niekonwencjonalne zastosowania zimnej plazmy atmosferycznej do modyfikacji stałych i płynnych produktów żywnościowych celem ich utrwalenia i polepszenia jakości odżywczej

Słowa kluczowe

zimna plazma atmosferyczna, plazma nietermiczna, analityka, spektrometria atomowa, chemia analityczna, diagnostyka plazmy, oddziaływania plazma-ciecz, ICP OES, ICP MS, analiza pierwiastkowa, żywność

Email address pawel.pohl@pwr.edu.pl
Scientific disciplines

Chemical sciences

Personal website http://www.zcha.pwr.wroc.pl/prac/K14_PP.pdf
Research profiles

ResearchGate

ORCID

Google Scholar

DONA

Research topics

Unconventional applications of cold atmospheric plasma to modify solid and liquid food products in order to preserve them and improve their nutritional quality

Analytical and spectroscopic characteristics of new non-thermal atmospheric plasma sources generated in contact with liquids - applications in element analysis of food and environmental samples by inductively coupled plasma optical emission and mass spectrometries

New sorption materials based on cross-linked copolymers for ultrasound-assisted dispersion solid phase (micro)extraction for trace element and spectral analysis by spectrometric methods

Keywords

cold atmospheric plasma, non-thermal plasma, analytics, atomic spectrometry, analytical chemistry, plasma diagnostics, plasma-liquid interactions, ICP OES, ICP MS, element analysis, food and beverages