dr hab. inż. Daniel Jan Strub

Wróć
Adres e-mail daniel.strub@pwr.edu.pl
Dyscypliny naukowe

Inżynieria Chemiczna

Nauki Chemiczne

Strona domowa
Profile naukowe

LinkedIn

Wrocław Tech Fragrance Lab

Tematyki badawcze

Analiza właściwości przeciwdrobnoustrojowych produktów naturalnych wobec patogenów zwierzęcych. Celem pracy doktorskiej będzie poszukiwanie złożonych naturalnych mieszanin (NCS) aktywnych wobec wybranych patogenów zwierzęcych. W tym celu wykorzystane zostaną różne techniki mikrobiologiczne oraz chromatograficzne, w tym GCxGC-MS/MS i LC-MS/MS. Temat będzie realizowany we współpracy z Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Charakterystyka molekularna i funkcjonalna interakcji pomiędzy naturalnymi związkami smakowo-zapachowymi a enzymami proteolitycznymi. Praca doktorska poświęcona będzie szczegółowej analizie molekularnych i funkcjonalnych aspektów interakcji pomiędzy naturalnymi związkami smakowo-zapachowymi a enzymami proteolitycznymi (proteazami). Głównym celem badań będzie określenie wpływu tych substancji pochodzenia naturalnego na aktywność, stabilność oraz specyficzność enzymów proteolitycznych, które odgrywają kluczową rolę w procesach biologicznych, jak również mają istotne znaczenie przemysłowe, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. W pracy zastosowane będą nowoczesne techniki analityczne, które umożliwią opisanie mechanizmów oddziaływań na poziomie molekularnym oraz identyfikację potencjalnych zastosowań praktycznych wynikających z modulowania aktywności enzymatycznej przez naturalne związki aromatyczne. Praca będzie realizowana wspólnie z grupą prof. Marcina Poręby.

Analiza sensomiczna surowców zapachowych pochodzenia zwierzęcego (kastoreum, hyraceum, wosk pszczeli, cywet, ambra) - celem pracy doktorskiej będzie wieloaspektowa analiza surowców zapachowych z wykorzystaniem, między innymi, technik syntezy organicznej, GCxGC-MS/MS, GCxGC-MS-O, LC-MS/MS wraz z oceną toksyczności i właściwości aplikacyjnych tych produktów. Temat jest planowany do realizacji we współpracy z zespołem Chemii Perfum Université Côte d'Azur w Nicei.

Analiza chromatograficzna, spektralna oraz właściwości biologicznych wosków roślinnych - Woski roślinne dostępne w komercyjnym obiegu nie odzwierciedlają różnorodności potencjału wdrożeniowego niszowych surowców, będących na chwilę obecną odpadem przy produkcji konkretów (półprodukty w procesie otrzymywania absolutów). Celem pracy doktorskiej będzie wieloaspektowa analiza niszowych wosków z wykorzystaniem, między innymi, technik GCxGC-MS/MS, GCxGC-MS-O, pyGCxGC-MS/MS, LC-MS/MS wraz z oceną toksyczności i właściwości aplikacyjnych tych produktów, w tym w nowoczesnych formach kosmetycznych. Temat jest planowany do realizacji we współpracy z wiodącym producentem naturalnych surowców zapachowych i smakowych z Egiptu.

Chemoenzymatyczna synteza i analiza właściwości nowych związków zapachowych z wykorzystaniem technik chemii przepływowej, olfaktometrii, syntezy kombinatorycznej.

Słowa kluczowe

produkty naturalne

mikrobiologia

chromatografia

synteza organiczna

zapach

kosmetyki

olejki eteryczne

inhibitory enzymów

Email address daniel.strub@pwr.edu.pl
Scientific disciplines

Chemical engineering

Chemical sciences

Personal website
Research profiles

LinkedIn

Wrocław Tech Fragrance Lab

Research topics

Sensomic Analysis of Animal-Derived Fragrance Raw Materials (Castoreum, Hyraceum, Beeswax, Civet, Ambergris) – the aim of this doctoral project is to conduct a comprehensive analysis of these fragrance materials using, among others, organic synthesis techniques, GCxGC-MS/MS, GCxGC-MS-O, and LC-MS/MS, combined with an assessment of their toxicity and application properties. The research is planned in collaboration with the Perfume Chemistry team at Université Côte d’Azur in Nice.

Chromatographic, Spectral, and Biological Properties Analysis of Plant Waxes – Currently, commercially available plant waxes do not reflect the full potential of niche raw materials, which are presently treated as waste in the production of concretes (intermediates in the process of obtaining absolutes). The aim of this doctoral research is to conduct a comprehensive analysis of these niche waxes using, among other methods, GCxGC-MS/MS, GCxGC-MS-O, pyGCxGC-MS/MS, and LC-MS/MS, combined with an assessment of toxicity and application properties, including their use in modern cosmetic formulations. The project is planned to be carried out in collaboration with a leading Egyptian producer of natural fragrance and flavor raw materials.

Analysis of the Antimicrobial Properties of Natural Products Against Animal Pathogens. The aim of this doctoral research is to search for complex natural mixtures (NCS) that are active against selected animal pathogens. To achieve this goal, various microbiological and chromatographic techniques will be employed, including GCxGC-MS/MS and LC-MS/MS. The project will be conducted in collaboration with the Faculty of Veterinary Medicine at the Wrocław University of Environmental and Life Sciences.

Molecular and functional characterization of interactions between natural flavor and aroma compounds and proteolytic enzymes. This doctoral thesis will focus on a detailed molecular and functional analysis of interactions between natural flavor and aroma compounds and proteolytic enzymes (proteases). The primary aim of the research will be to determine the influence of these naturally derived substances on the activity, stability, and specificity of proteolytic enzymes, which play a crucial role in biological processes and have significant industrial relevance, particularly in the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. Modern analytical techniques will be employed to elucidate interaction mechanisms at the molecular level and to identify potential practical applications resulting from the modulation of enzyme activity by natural aromatic compounds. Thesis will be carried out with cooperation with prof. Marcin Poręba.

Chemoenzymatic synthesis and analysis of the properties of new fragrance compounds using flow chemistry, olfactometry, and combinatorial synthesis techniques.

Keywords

natural products

microbiology

chromatography

organic synthesis

fragrance

cosmetics

essential oils

enzyme inhibitors